Centrul Don Bosco România
Salezienii în lume

Salezienii în lume

 

Description: http://195.225.42.34/despre_noi/images/logo.jpg

 

 

Congregatia Saleziana (Salezienii lui Don Bosco)

 

Dragostea lui don Bosco pentru tineri nu a cunoscut limite caci provenea dintr-o dragoste nemarginita, aceea a lui Cristos; acest impuls interior l-a facut sa întemeieze opere pentru tineri oriunde a fost chemat si oriunde i s-au deschis portile. În continentul american a fost chemat mai întâi în Argentina, si chiar daca Societatea pe care o întemeiase înca nu era bine consolidata nu a pregetat sa raspunda afirmativ trimitând primii zece misionari în data de 11 noiembrie 1875. Aceasta trimitere avea sa devina o regula, astfel încât începând cu acest an plecarile misionare vor continua în fiecare toamna, pâna în zilele noastre.

Misionari au fost numiti atât cei care au plecat în tari care nu-l cunoscusera pe Cristos, cât si în cele de traditie catolica, cum ar fi Franta, care i-a primit pe primi salezieni în acelasi an în care Argentina i-a primit pe ai sai. Sunt numiti misionari în sensul larg al cuvântului pentru ca aduceau ceva nou în sânul traditiei catolice, chiar daca într-un anumit fel spiritul salezian se întorcea în Franta. A-i accepta pe tineri asa cum sunt, a se coborî la nivelul lor, a-i asecunda în înclinatiile proprii vârstei lor pentru a-i ajuta sa creasca, a intra în lumea lor de studiu si de joaca, iata ceva nou care numai sporadic si partial poate ca se vazuse mai înainte de Don Bosco.

Fii sai au dus peste tot iubirea si deschiderea pentru tineri, s-au înmultit si au ajuns astazi sa fie prezenti în peste 131 de tari, în toate cele cinci continente, însumând un total de 1828 de case cu peste 15.700 de membri, dintre care aproape 3000 sunt misionari.

Iata originea salezienilor prezenti în întreaga lume, oameni daruiti în totalitate pentru binele temporar si etern al tinerilor dupa modelul aceluia care a încarnat într-un mod eficace spiritul Sfântului Francisc de Sales.

 

Prezentam mai jos câteva informatii mai importante privind Congregatia Saleziana si rolul ei în lume.

 

 

Identitate

 

Identitatea Congregatiei:

      - traim în comunitate, dedicându-ne în mod activ ambientului juvenil

      - suntem membri ai Bisericii si munca noastra este în armonie cu învataturile ei

      - rugaciunea si ascultarea Duhului Sfânt sunt fundamentul serviciului nostru

      - vrem sa facem din visul lui Don Bosco o realitate si sa-i difuzam stilul si carisma

      - traim consacrarea noastra catre Dumnezeu prin voturile de saracie, castitate si ascultare

      - ne dedicam în special tinerilor saraci si abandonati

      - a fi “semne si purtatori al iubirii lui Dumnezeu pentru tineri” este calea sfintirii noastre

      - Don Bosco ne-a dat numele de salezieni, inspirându-se din bunatatea si zelul Sfântului Francisc de Sales

      - suntem recunoscuti în Biserica Catolica ca institut religios clerical, de drept pontifical, dedicat operelor de apostolat, din 1 martie 1869.

 

 

Misiune

 

Educatia si evanghelizarea sunt centrul misiunii noastre. Serviciul pe care dorim sa-l realizam este orientat catre promovarea integrala a persoanei.

Primii si principali destinatari ai misiunii noastre sunt tinerii, în special cei mai saraci, tinerii muncitori si cei care se pregatesc sa munceasca, si vocatiile apostolice; având în vedere acesti destinatari privilegiati lucram si în ambientele populare, acordând o atentie speciala laicilor evanghelizatori, familiei, comunicatiilor sociale si popoarelor neevanghelizate.

Activitatile si operele prin care noi desfasuram misiunea noastra depind de necesitatile si de situatiile în care se gasesc persoanele pe care le servim. Desfasuram activitati si opere prin care este posibil sa promovam educatia umana si crestina ca de exemplu:

      - oratorii si centre de tineret

      - scoli si formari profesionale

      - centre de primire si permanenta

      - prezenta în ambientul universitar

      - parohii

      - opere si servicii sociale pentru tinerii în situatii dificile

      - comunicatii sociale

      - noi tipuri de prezenta saleziana între tineri (Miscarea Tinereasca Saleziana, Voluntariatul Salezian, Servicii de orientare vocationala, Servicii specializate în formarea crestina)

 

 

 

 

Alegere

      - este o initiativa divina, Don Bosco fiind îndrumat de Providenta sa se ocupe de tineri, ca principala sa misiune

      - conditia juvenila o impune, deoarece tinerii fac la aceasta vârsta alegeri fundamentale care pregatesc viitorul societatii

      - tinerii sunt cei mai dezavantajati, mai conditionabili, mai vulnerabili fiind expusi des la pericole grave care îi fac victime ale nedreptatii

 

 

Stil

      - o preocupare speciala pentru binele tinerilor, oriunde suntem

      - simpatia, deschiderea, disponibilitatea de a face mereu primul pas si a-i fae pe altii sa se simta în largul lor cu prietenia noastra, cu respectul nostru si cu rabdarea noastra

      - optimism si bucurie; fara descurajari în fata dificultatilor ci o linistita si senina constiinta ca în orice lucru exista ceva bun

      - munca si cumpatare, echilibrul între energia neobosita si munca grea, facut cu simplitate si moderatie

      - acceptarea cu bucurie a cotidianului; sfintenia noastra consta în a fi mereu bucurosi

      - creativitate si flexibilitate este semnul salezian al muncii noastre cu tinerii

      - o realista prospectiva a vietii, unita la atentia noastra catre sugestiile Duhului Sfânt manifestat prin semnele timpului

      - metoda noastra educativa “Sistemul preventiv” este bazat în întregime pe ratiune, religie si iubire

      - o profunda încredere în Dumnezeu si ascultarea constanta a vointei sale, sunt bazele spirituale ale muncii noastre

Nr vizitatori: 1053032
Harta Site Politică de confidențialitate