Centrul Don Bosco România
Servul lui Dumnezeu Antonio de Almeida Lustosa

Servul lui Dumnezeu Antonio de Almeida Lustosa

 

       S-a născut pe 11 februarie 1886 într-o familie bogată din São João del Rei (Brazilia).
      De la părinţi a conservat spiritul de sacrificiu şi valoarea muncii. De câţiva ani, salezienii deschiseră internatul “don Bosco” din Cachoreira do Campo, în care Antonio va intra la 16 ani. Doi ani mai târziu decide să devină salezian.
      La 26 de ani a fost sfinţit preot şi numit maestru de novici; după câţiva ani va fi director la Lavrinhas, coordonator al formării aspiranţilor salezieni şi al studenţilor de filosofie şi de teologie: era profesor, şi formator al tinerilor salezieni în privinţa apostolatului salezian, animând cu ei numeroase parohii şi Oratorii din preajmă.
      În 1925 este numit episcop de Uberaba, dieceză în care majoritatea credincioşilor erau mineri. Este consacrat pe 11 februarie, zi care-i amintea de prezenţa Sfintei Fecioare Maria în viaţa sa. A găsit seminarul gol; un an mai târziu erau în jur de 30 de seminarişti. Se va ocupa de persoanele emarginate, luptând pentru dreptatea socială. După mai puţin de patru ani, va fi transferat la Corumbà în Mato Grosso, cu un apostolat mult mai complex şi cu multe dificultăţi pentru evanghelizare. După doi ani este numit Arhiepiscop de Belém do Parà, o dieceză imensă din nord. Rămâne acolo zece ani, fiind mereu disponibil şi generos cu toţi. În 1941 este transferat din nou la Fortaleza, capitala statului Cearà.
      Aici rămâne timp de 22 de ani, trăind intens motto-ul lui don Bosco: “Da mihi animas”. Este numit episcopul dreptăţii sociale. Îşi dă seama că prima evanghelizare este aceea de a reda demnitate persoanelor şi familiilor celor mai sărace. Se gândeşte să fondeze dispensare, spitalul "San Giuseppe", şcoli gratuite şi grupuri de muncitori. Înfiinţează centre de ajutorare a persoanelor în dificultate în întreaga dieceză. Dă viaţă seminarului mic, lângă sanctuarul "Madonna di Fatima" şi deschide o staţie de emisie radio "Assunzione Cearense". Pentru a se îngriji de familiile de la ţară fondează Congregaţia surorilor "Giuseppine", care astăzi sunt prezente în diferite ţări din America de Sud. Mons. Lustosa a fost, ca şi don Bosco, un scriitor cunoscut în toată lumea; a scris articole de teologie, filosofie, spiritualitate, literatură, geologie şi botanică. Era renumit şi în ceea ce priveşte aspectul artistic: vitraliile din Catedrala din Fortaleza poartă semnătura lui.
      În 1963, după 38 de ani de activitate episcopală, se retrase în casa saleziană din Carpina unde îşi petrece ultimii 15 ani din viaţă şi unde va muri pe 14 august 1974.

 

Nr vizitatori: 1071228
Harta Site Politică de confidențialitate