Centrul Don Bosco România
Venerabila Dorotea Chopitea

Venerabila Dorotea Chopitea

 

      S-a născut la Santiago – Cile pe 5 iunie 1816 într-o familie bogată din toate punctele de vedere: în credinţă, în copii (18 în total) şi în bunuri materiale. Trei ani mai târziu, când Cile îşi va câştigă independenţa faţă de Spania, don Pedro Nolasco Chopitea duse cu sine întreaga familie la Barcelona. Dorotea are un caracter energic, vivace, dar mai ales o inimă de aur.

      La 13 ani îl alege ca director spiritual pe don Pietro Nardò, care o va călăuzi timp de 50 de ani. Primi o bună educaţie. Ascultând de sfatul lui don Pietro, la 16 ani se căsătoreşte cu un tânăr foarte bun, Giuseppe Serra, comerciant şi bancher. Au fost soţi fideli şi fericiţi timp de 50 de ani. Spre sfârşitul vieţii, Giuseppe spunea: “Iubirea noastră a crescut în fiecare zi”. Avură şase fiice: Dorotea, Anna Maria, Isabella, Maria Luisa, Carmen şi Gesuina.

      Preocuparea ei principală fu aceea de a trăi cu adevărat pentru Dumnezeu. Îngrijeşte rugăciunea personală: în fiecare zi, participă la Sf. Liturghie, se Împărtăşeşte şi se roagă Sf. Rozariu. Practic ajută toate persoanele, mai ales pe cei mai săraci. În scară valorică puse într-adevăr pe primul loc iubirea pentru cei mai nevoiaşi: "Primul meu gând va fi mereu pentru cei mai săraci". Este numită "mila Domnului". Îşi însoţeşte soţul în călătoriile sale, este primită de Papa Leon al XIII-lea care o încurajează în operele de binefacere; o ajută la construirea a peste 30 de edificii: grădiniţe, şcoli, spitale, ateliere... Cine a calculat banii dăruiţi de ea, spune că suma depăşeşte cu mult bilanţul multor fundaţii statale.

      Pe 20 septembrie 1882, văduvă de o lună, îi scrie lui don Bosco: "Aş vrea să înfiinţez o casă pentru tinerii muncitori şi pentru copiii orfani în periferia Barcelonei". Don Bosco acceptă, iar Dorotea devine între timp cooperatoare saleziană. Casa este deschisă la Sarrià în 1884. Colaborează cu don Rinaldi, inspector (provincial) în Spania, la realizarea altor opere saleziene, iar viitorul Rector Major scrie despre ea: “Auzeam deseori despre ea că făcea pentru cei bolnavi serviciile cele mai umile”. În aprilie-mai 1886 don Bosco se întâlneşte cu sfânta binefăcătoare, disponibilă să-l ajute în tot ceea ce era necesar.

      După moartea lui don Bosco, Dorotea deschide trei noi opere, printre care şi internatul Sfânta Dorotea, la Sarrià, încredinţat surorilor FMA (saleziene), pentru care dăruieşte şi ultimii bani păstraţi pentru bătrâneţe. Don Bosco o numi "mama noastră din Barcelona". Şi Dorotea, ca şimama Margherita, mama lui don Bosco, moare săracă, pe 3 aprilie 1891.

Nr vizitatori: 1085611
Harta Site Politică de confidențialitate