Centrul Don Bosco România
Fericita Eusebia Palomino Yenes

Fericita Eusebia Palomino Yenes

 

 

      Eusebia Palomino Yenes s-a născut la Cantalpino (Salamanca), în vestul Spanei, pe 15 decembrie 1899. Familia lui Agostino Palomino, autentic om de credinţă, este foarte săracă. În anumite perioade ale anului, Eusebia şi tatăl său sunt constrânşi să ceară de pomană prin satele vecine, dar o fac cu o adevărată bucurie şi credinţă. În acele lungi călătorii Agostino explică catehismul fiicei, care dorea să înveţe cât mai multe despre propria credinţă. În familia Eusebiei se muncea, se ruga şi fiecare dorea binele celuilalt.

      În ziua în care făcu Prima Sf. Împărtăşanie Eusebia trăi o bucurie intensă. Imediat după aceea, merse să lucreze la o familie bogată. Nu cedă niciodată tentaţiilor, punându-l mereu în prim plan pe prietenul său Isus. Fu trimisă la Salamanca, întâi ca îngrijitoare de copii, apoi ca asistentă într-un internat. Dorea mult să devină călugăriţă. Într-o zi, muncind pe câmp, găsi o medalie cu Maria Ajutorul Creştinilor. Puţin mai târziu o prietenă misterioasă o conduse la Oratoriulsurorilor saleziene.

      Surorile o invitară să rămână cu ele devenind colaboratoare. În mod straniu bucătăria deveni un punct de atracţie pentru fete, care mergeau să salute acea bucătăreasă ce avea mereu o vorbă bună pentru ele.

      La Salamanca vine maica superioară, care o acceptă ca postulantă. Eusebia face noviciatul la Barcellona, edificând colegele cu umilinţa şi cu zâmbetul său. Devenind soră FMA în 1924, fu trimisă la Valverde del Camino ca bucătăreasă şi ajutor în casă. Începe să trăiască ascultarea ordinară în mod extraordinar de bine, cum dorea don Bosco, iar Dumnezeu o copleşi de daruri.

      Fetele începură să o caute, atrase de farmecul său spiritual. Începu să lucreze în Oratoriu. Seminarişti, adulţi şi chiar preoţi îi cer sfatul, stimulaţi de spiritul său convins şi „molipsitor” de credinţă şi rugăciune. Se povestesc multe episoade speciale din viaţa sa. Ca şi don Bosco, primi de la Domnul darul profeţiei: anunţă dinainte războiul civil spaniol şi se oferi ca victimă pentru ţara sa. Începu să-i fie rău, se îmbolnăvi: directoarea sa, sora Carmen Moreno, mai târziu martiră şi fericită, o îngriji personal, în timp ce scria gândurile şi reflexiile ei. Sora Eusebia îi spuse în acel timp că va muri ca martiră.

      Înainte să moară, pe 10 februarie 1933, avu momente de extaz şi viziuni mistice. Papa Ioan Paul al II-lea o declară fericită pe 25 aprilie 2004. Corpul său se odihneşte la Valverde.

 

Nr vizitatori: 1058808
Harta Site Politică de confidențialitate