Centrul Don Bosco România
Servul lui Dumnezeu Jose Vandor

Servul lui Dumnezeu Jose Vandor

 

      S-a născut la Dorog, în Ungaria, pe 29 octobrie 1909. Părinţii lui se numeau Sebastián Wech şi Maria Puchner. Când va deveni misionar în Cuba, îşi va schimba numele de familie, Wech, în Vandor, şi din acel moment va fi chemat de toţi padre Vandor.
      Începe formarea personală în mijlocul călugărilor franciscani, de la care moşteneşte o adevărată iubire pentru sărăcie pe care o va avea toată viaţa. Cunoaşte salezienii şi rămâne aşa de mult încântat de spiritualitatea şi de carisma pastorală a lui don Bosco, încât, în 1927 începe noviciatul.
      Depune voturile solemne pe 13 august 1932. Studiile teologice le face la Torino-Crocetta şi este sfinţit preot pe 5 iulie 1936 în Bazilica Maria Ajutorul Creştinilor. În acelaşi an este trimis în Cuba, la Guanabacoa, unde rămâne până în 1940 fiind consilier şcolar şi responsabil al animaţiei spirituale. Este foarte iubit de tineri, îndeosebi de cei mai săraci, pentru care avea o atenţie saleziană particulară. La numai 31 de ani este numit director al şcolii agrare din Moca în Republica Dominicană. Este renumit pentru înţelepciunea şi prudenţa sa şi de aceea este ales ca maestru de novici. În 1946, padre Vandor, devine administrator la şcoala de “Arte şi Meserii” din Camagüey. Pe 9 decembrie 1954 este trimis la Santa Clara, ca paroh şi responsabil cu construcţia unei şcoli. Demonstrează în această situaţie spiritul său de sărăcie şi dinamismul salezian: fără să aibă o locuinţă fixă reuşeşte să coordoneze excepţional repararea casei parohiale, a Bisericii şi construcţia casei saleziene.
      Padre Vandor era un căutat ghid spiritual. Bunătatea sa, tipic saleziană, deschidea inimile tinerilor şi ale persoanelor adulte. La inaugurarea şcolii este numit director şi va rămâne până în 1961. În Cuba, în aceşti ani, începe războiul civil. Padre Vandor face tot posibilul pentru a-i îngriji pe cei bolnavi, a-i ajuta pe cei săraci, a-i salva pe cei răniţi, riscându-şi de multe ori viaţa. Se propune ca mijlocitor de pace între trupele lui Che Guevara şi cele ale colonelului Cornelio Rojas, din armata generalului Batista. Au spus despre padre Vandor: “A fost una dintre inimile cele mai amabile, delicate şi nobile din clerul din Villa Clara”.
      Padre Vandor se poate asemăna perfect cu Sf. Francisc de Sales în ceea ce priveşte răbdarea, prudenţa şi înţelepciunea, mai ales ca ghid spiritual; se poate asemăna perfect cu don Bosco în ceea ce priveşte dinamismul apostolic, iubirea faţă de tinerii cei mai săraci, spiritul de credinţă, seninătatea, bucuria precum şi pentru felul său cordial cu care primea orice persoană”. Moare pe 8 octombrie 1979.

 

Nr vizitatori: 1071212
Harta Site Politică de confidențialitate