Centrul Don Bosco România
Fericita Laura Vicuna

Fer. Laura Vicuña

 

 

      Laura Carmen Vicuña s-a născut la Santiago, în Chile, pe 5 aprilie 1891; tatăl se numea Giuseppe Domenico, iar mama Mercede Pino. Vicuña era o familie aristocratică în Chile, dar din cauza revoluţiei, fură nevoiţi să plece ca refugiaţi. Se stabiliră la Temuco, într-o casă saracă, unde tatăl muri pe neaşteptate, iar mama se văzu nevoită să plece cu cele două fiice în Argentina. Ajunseră la Junín de los Andes. Mercede îl cunoscu acolo pe Manuel Mora şi acceptă să locuiască şi să muncească la ferma lui.

      În 1900 Laura fu primită cu surioara sa Giulia Amanda în internatul surorilor saleziene. Se demonstră a fi o elevă model: atentă la indicaţiile surorilor, grijulie faţă de colege, întotdeauna veselă şi gata de orice sacrificiu.

      Un an mai târziu făcu Prima Sfântă Împărtăşanie cu acelaşi entuziasm şi aceeaşi fervoare ca şi Sf. Dominic Savio, pe care îl luase ca model. Intră în Grupul Sf. Maria. În timp ce o soră la catehism, explica sacramentul căsătoriei, Laura înţelese situaţia de păcat în care trăia mama sa: leşină.
Înţelese de ce în timpul vacanţelor la fermă, mama îi spunea să se roage în ascuns şi de ce nu se împărtăşea niciodată. De atunci Laura începu să se roage şi mai intens, înmulţind micile sacrificii pentru convertirea mamei. În vacanţele din 1902 Manuel Mora încercă să profite de Laura, dar ea fuge de mai multe ori, fapt care îl enervează peste măsură.

      Se întoarce la internat şi începe să dea o mână de ajutor la treburile din casă, deoarece Manuel Mora nu vroia să-i mai plătească cheltuielile. Mai târziu ceru să devină soră, însă nu fu acceptată din cauza situaţiei de păcat a mamei. Oferi viaţa sa Domnului pentru convertirea mamei sale, şi cu acordul părintelui spiritual, făcu vot să trăiască sfaturile evanghelice.

      Deşi consumată din cauza sacrificiilor şi a bolii, fu crunt bătută de fermierul Manuel Mora.       Mărturisi mamei în ultima noapte: „Mama, eu mor! De mult timp am cerut lui Isus, oferindu-mi viaţa, pentru întoarcerea ta la Dumnezeu... Mamă, înainte să mor aş dori să am bucuria de a te vedea căită?”. „Laura – răspunse mama – îţi jur că voi face ceea ce mi-ai cerut”.

      Plină de bucurie, Laura muri pe 22 ianuarie 1904. Corpul său a fost depus în capela surorilor saleziene din Bahía Blanca. În anul în care s-au sărbătorit 100 de ani de la moartea lui don Bosco, Laura Vicuña, care-şi dăduse viaţa pentru virtutea cea mai iubită de maestrul său, fu declarată fericită de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, pe 3 septembrie 1988.

 

Nr vizitatori: 1066837
Harta Site Politică de confidențialitate