Centrul Don Bosco România
Sfantul Luigi Orione

Sfântul Luigi Orione

     Luigi Orione s-a născut la Pontecurone, în dieceza de Tortona, Italia, pe 23 iunie 1872. Până la 13 ani îşi ajută tatăl la pavat străzi. Însă Luigi dorea să înveţe pentru a deveni preot şi de aceea fu primit în mănăstirea franciscană din Voghera; fu nevoit să plece de acolo din cauza unei grave pneumonii.

     Veni la Torino în oratoriul salezian din cartierul Valdocco, unde îl cunoaşte pe don Bosco, deja bătrân. Reuşeşte să obţină privilegiul de a se spovedi la el şi, după ce-şi pregăti trei caiete întregi de păcate, le vede rupte de don Bosco care îi spune: “Noi vom fi întotdeuna prieteni!”. La Torino respiră spiritul salesian şi cunoaşte opera unui alt mare sfânt: Cotolengo.

     În 1899 începe studiile de filosofie în Seminarul din Tortona. În 1892, seminarist încă, deschide un oratoriu, iar în anul succesiv un internat. În 1895 e sfinţit preot. În timpul aceleiaşi celebrări, episcopul primi ca seminarişti şase elevi din internatul deschis de Luigi Orione.

     Deschide opere în toată Italia; în 1903 fu reconoscută de episcopul din Tortona, Congregaţia religiosă masculină a Micii Opere a Divinei Providenţe, compusă din preoţi, fraţi coadiutori (călugări) şi eremiţi, cu carisma apostolică de “a colabora pentru a-i conduce pe cei mici, pe cei săraci şi pe întreaga Biserică la Sfântul Părinte Papa, prin opere de caritate”. După teribilul cutremur din 1908 dă o mână de ajutor în oraşul Messina (Sicilia) şi în regiunea Reggio Calabria, ocupându-se mai ales de orfani. Fu nominat de Papa Pius al X-lea, Vicar General al diecezei de Messina. Lasă Sicilia, dar continuă să se ocupe de expansiunea Congregaţiei sale, trimiţând ajutoare în toată Italia în timpul primului război mondial.

     În 1915 înfiinţează ramura feminină: Micile Surori Misionare ale Carităţii, la care se vor uni în 1927, surorile sacramentine adoratoare nevăzătoare, iar apoi surorile contemplative ale lui Isus crucificat. Mai târziu se va naşte şi Institutul Secular, precum şi Mişcarea Laicală Orionină.

     Congregaţia se extinse în toată lumea, în America Latină, în SUA, în Anglia, în Albania. În 1940 don Orione moare la Sanremo.

     Don Luigi îşi va aminti mereu de cuvintele lui don Bosco: “Noi vom fi întotdeuna prieteni”. S-a rugat mult la mormântul don Bosco înainte de a hotărî ce va face cu viaţa lui, şi şi-a dat seama că nu era chemat să devină salesian, de altfel înfiinţează o congregaţie nouă. Cu toate acestea nu a şters niciodată din minte modelul Oratoriului salezian din Valdocco. Spuse de mai multe ori: “Aş umbla şi pe cărbuni aprinşi pentru a-l mai vedea încă o dată pe don Bosco pentru a-i spune: Mulţumesc!”.

     Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II- lea îl declară fericit în 1980 şi sfânt în luna mai 2004.

 

Nr vizitatori: 1066839
Harta Site Politică de confidențialitate