Centrul Don Bosco România
Sfantul Luigi Versiglia

Sfântul Luigi Versiglia

     Luigi Versiglia s-a născut la Oliva Gessi, în provincia Pavia, pe 5 iunie 1873. De mic copil era un bun ministrant; lumea se gândea că e făcut să fie preot, dar Luigi nici nu vroia să audă de aşa ceva, se gândea să devină medic veterinar.
     La vârsta de 12 ani fu primit de don Bosco în Oratoriu; îl fascină atât de mult încât îl determină să-şi schimbe idea.

     În 1888, puţin după moartea lui don Bosco, Luigi fu adânc impresionat de ceremonia de trimitere în misiune a şapte salezieni ce primeau crucifixul şi decise să devină salezian, cu speranţa că odată va putea merge în misiune. În 1895 fu sfinţit preot, şi un an mai târziu devine maestru de novici la Roma, la vârsta de numai 23 de ani; timp de zece ani conduce tinerii novici cu bunătate, fermitate şi răbdare.

     Ceruţi cu insitenţă de episcopul din Macao, în 1906 şase salezieni, pleacă în China, conduşi de don Versiglia. Realizaseră astfel un vis al lui don Bosco.
     Stabilită la Macao, "casa mamă" salesiană hotărăşte să deschidă o casă şila Heungchow. Don Luigi prezent cu stilul lui don Bosco, formează un grup muzical foarte apreciat, deschide oratorii şi “case de primire” pentru orfani.

     În 1918 salezienii obţin, de la Vicarul apostolic din Canton, missionea din Shiuchow, iar pe 9 ianuarie 1921 don Versiglia este consacrat episcop.
Înţelept, neobosit şi sărac, călătoreşte mereu pentru a-i vizita şi a-i încuraja pe confraţi şi pe creştinii săi. Când intra într-un sat era mare sărbătoare pentru toţi, mai ales pentru copii.
     Fu un adevărat păstor, întru totul dedicat turmei sale. Dădu Vicariatului o structură solidă cu un Seminar, case de formare, proiectând el însuşi câteva case pentru cei bătrâni şi pentr săraci.
     S-a îngrijit personal de formarea persoanelor care urmau să catehizeze parohiile şi şcolile. Scrie în caietul său: “Misionarul care nu este unit cu Dumnezeu este precum un canal care se desparte de izvor”. “Misionarul care se roagă mult, face mult”. Precum don Bosco, era exemplar în muncă şi în cumpătare.
     În China situaţia politică devine incandescentă, mai ales împotriva creştinilor şi a misionarilor străini. Încep persecuţiile.

     Pe 13 februarie 1930, împreună cu don Caravario, episcopul este la Shiuchow pentru vizita pastorală în misiunea din Linchow. Îi însoţesc şi câţiva băieţi şi fete, care au învăţat la Shiuchow şi acum merg acasă în vacanţă. Pe 25 februarie un grup de piraţi opresc barca în care se aflau şi le cer o sumă uriaşă pentru “protecţie”, vor să răpească elevele: “Voi sunteţi chineze de ce vreţi să urmaţi străinii? Trebuie să distrugem catolicismul!”. Salezienii încearcă cu disperare să convingă piraţii să nu dea foc bărcii şi să-i lase pe elevi, dar sunt bătuţi cu cruzime şi apoi împuşcaţi. Înainte să fie ucişi se spovediră reciproc.

     Papa Paul al VI-lea i-a declarat martiri în 1976, iar papa Ioan Paul al II-lea i-a declarat fericiţi în 1983 şi apoi sfinţi pe data de 1 octobrie 2000.

 

Nr vizitatori: 1071219
Harta Site Politică de confidențialitate