Centrul Don Bosco România
Fericita Magdalena Ecaterina Morano

Fericita Magdalena Ecaterina Morano

 

 

      Magdalena Ecaterina Morano s-a născut la Chieri - Torino, pe 15 noiembrie 1847. La opt ani rămâne fără tată şi începe să-şi ajute mama la muncile mai grele. Reîncepe studiile cu ajutorul unui unchi preot. Învăţătoarea îi cere s-o ajute cu fetele mai mici.

      În acest timp îl întâlneşte pe don Bosco, în trecere prin Buttigliera d’Asti. Magdalena învaţă bine, şi la 17 ani obţine diploma de învăţătoare. La 19 ani începe să predea la Montaldo Torinese: pregăteşte lecţiile cu atenţie şi competenţă timp de 14 ani, câştigându-şi respectul şi stima întregii localităţi. Maddalena se sfătuieşte cu directorul său spiritual şi, după ce cumpără, cu banii economisiţi de ea, o casă mamei, merge să vorbească cu don Bosco, care o recomandă Mariei Mazzarello la Mornese, unde va fi primită cu bucurie.

      Începu imediat să predea la şcoală. În 1880 se consacră lui Dumnezeu cu voturi solemne; în 1881, la cererea arhiepiscopului din Catania (Sicilia), Magdalena este trimisă să conducă noua operă din Trecastagni, unde erau deja prezente alte trei învăţătoare. Patru ani de zile conduce, predă, spală, pregăteşte masa, face catechism, dar mai mult, rămâne o mărturie vie de credinţă pentru fetele din şcoală, care încep să bată la uşa ei: "Vrem să fim ca tine!". După o pauză de un an la Torino, unde conduce casa FMA (surorile saleziene) din Valdocco, este retrimisă în Sicilia ca vizitatoare (provinciala acelei regiuni), directoare şi maestră a novicelor.

      Datoria ei este de a fonda case noi şi de a forma surori sfinte. Cu „o constantă privire spre cele pamântesti şi alte zece spre cele cereşti", deschide şcoli, oratorii, internate şi laboratoare în toată insula.

      Nasc numeroase vocaţii atrase de zelul său apostolic şi de clima comunitară care se crează în jurul ei. Apostolatul ei rodnic este apreciat şi încurajat de episcopi.La Catania îi este încredinţată toată opera de catehizare, şi de fondare a noilor oratorii precum şi a internatului institutului depedagogie. Devotată Sf. Iosif şi Fecioarei Maria Ajutorul Creştinilor, reuşeşte să incultureze cu fidelitate carisma lui don Bosco şi a Sistemul Preventiv.

      Slăbită din cauza unei boli, pe 26 martie 1908 sora Morano se stinge din viaţă la Catania. La mortea ei, casele saleziene în Sicilia erau 18, surorile 142, novicele 20, postulantele 9. În acelaşi oraş în care muri, fu declarată fericită de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea pe 5 noiembrie 1994.

 

Nr vizitatori: 1071229
Harta Site Politică de confidențialitate