Centrul Don Bosco România
Fericita Maria Romero Meneses

Fericita Maria Romero Meneses

 

 

      Maria Romero Meneses s-a născut la Granada de Nicaragua pe 13 ianuarie 1902 într-o familie nobilă. Tatăl, ministru în guvernul republican, era foarte generos cu cei săraci. Maria învăţă imediat ce înseamnă bunătatea şi caritatea concretă. Pentru ea familia visa lucruri mari, de aceea studiază muzica, pianul şi vioara.

      La doisprezece ani intră în internatul surorilor saleziene, unde demonstrează o disponibilitate imensă şi o bucurie sinceră în fiecare lucru pe care îl făcea. I se părea că această carismă a lui don Bosco fusese creată anume pentru ea. În Noviciat predă muzica şi lucrează în Oratoriu, unde intră pentru prima dată în contact direct cu fetele sărace. După depunerea voturilor solemne, fu trimisă la San José de Costa Rica, care deveni pentru ea a doua patrie.

      Trebuia să predea fetelor de familie nobilă, dar ea căuta mai ales pe cele mai sărace şi abandonate, ca şi don Bosco. Formă un grup cu cele mai sârguincioase, pentru a anima Oratoriul, şi nu numai; le numi: „las misioneritas”. Mergeau în colibele sărace, făceau curăţenie, dăruiau alimente şi îmbrăcăminte şi făceau catecheză. Începe să fondeze diferite Oratorii pentru copii cei mai săraci: la un moment dat avea treizeci şi şase de Oratorii!

      Maria Ajutorul Creştinilor, pe care o numea „Regina mea”, îi trimise multe oferte, care susţineau operele sale. Cu ajutorul multor medici voluntari reuşeşte să deschidă un dispensar; din hol face o sală de cateheză şi de alfabetizare, iar într-o cameră alăturată o capelă.

      Pentru familiile fără acoperiş construieşte căsuţe numite „ciudadelas de María Auxiliadora”: aceste iniţiative continuă şi astăzi mulţumită colaboratorilor săi. Pentru a încuraja devoţiunea saleziană către Maria Ajutorul Creştinilor (sărbătorită pe 24 mai) construieşte o biserică în centrul oraşului. În realitate, face lucruri măreţe datorită credinţei sale şi colaboratorilor plini de devoţiune pentru Sf. Maria. La fel ca don Bosco şi Maria Mazzarello fu contemplativă în acţiune. Unirea sa cu Dumnezeu, făcu din ea o călăuză spirituală foarte căutată. Din „Scrieri Spirituale” ale Mariei Romero, opere scrise în diferite caiete, au fost publicate deja câteva volume.

      Muri de infarct pe 7 iulie 1977. Guvernul din Costa Rica o declară „cetăţean de onoare al întregii ţări”. Corpul său se află la San José de Costa Rica, în opera fondată de ea.Papa Ioan Paul al II-lea o declară fericită pe 14 aprilie 2002.

 

Nr vizitatori: 1071215
Harta Site Politică de confidențialitate