Centrul Don Bosco România
Fericitul Michele Rua

Fer. Michele Rua

 

 

      Mihai Rua s-a născut la Torino pe 9 iunie 1837. Ultimul dintre cei 9 copii, rămase orfan la vârsta de opt ani. Primii trei ani de şcoală îi face cu Fraţii Şcolilor Creştine.

      Ar fi trebuit să înceapă să muncească alături de tatăl său la Torino, dar don Bosco - care duminica spovedea în şcoală – îi propune să continue studiile cu el, asigurându-l că de cheltuieli s-ar fi ocupat Providenţa.
      Într-o zi, don Bosco dăruia medalii cu Sf. Fecioară Maria. Mihai era ultimul la rând. Când în sfârşit ajunse în faţă, medaliile erau deja terminate, dar îl auzi pe don Bosco: „Ia Mihăiţă!”. Nu i-a dat o medalie ci o promisiune: îi luă o palmă într-a sa şi după ce cu cealaltă mână făcu un semn ca şi cum ar fi împărţit-o în două, spuse: „Noi doi vom face totul pe jumătate!”. Şi într-adevăr, aşa fu.

      Colaborator al Grupului Imaculatei, împreună cu Dominic Savio, fu un elev model, apostol între colegi.
      Don Bosco îl îndrumă cu bunătate, iar pe 25 martie 1855 Mihai face voturile de sărăcie, castitate şi ascultare.
      Era primul salesian. Începe să lucreze serios: predă matematica şi religia, face asistenţă în sala de mese, pe terenul de joc, în capelă; seara târziu scrie cu litere caligrafice scrisorile şi articolele lui don Bosco; între timp studiază pentru a deveni preot. Avea doar 17 ani! Îi este încredinţată şi conducerea Oratoriului „Sfântul Luigi” (aproape de Porta Nuova), deschis în zilele de sărbătoare.

      În noiembrie 1856 moare mama lui don Bosco. Mihai merge acasă şi-i spune mamei sale: „Mamă vrei să vii tu la Oratoriu?”. Doamna Ioana Maria vine şi rămâne la Valdocco 20 de ani.

      În 1858 îl însoţi don Bosco la Roma pentru a se întâni cu Sfântul Părinte Papa Pius al IX-lea, în vederea aprobării Regulilor Congregaţiei, iar la întoarcere don Bosco îi încredinţează conducerea Oratoriu din Valdocco. Pe 28 iulie 1860 fu sfinţit preot. Don Bosco îi scrise un bilet: „Tu vei vedea mai bine decât mine cum Opera saleziană va depăşi graniţele Italiei şi se va răspândi în întreaga lume”.

      Don Rua deschide prima casă salesiană în afara oraşului Torino, la Mirabello. Câţiva ani mai târziu se va întoarce la Valdocco şi îi va fi alături lui don Bosco în toate.
În noiembrie1884 Sfântul Părinte Papa Leon al XIII-lea îl numeşte pe don Rua vicar şi succesor al lui don Bosco, ultimul murind patru ani mai târziu în braţele sale.

      Don Rua, numit şi „regula trăită”, va fi la fel de patern şi iubitor ca şi don Bosco. Înfruntă şi depăşi numeroase dificultăţi. Consolidă misiunile şi spiritul salezian.

      Moare pe 6 aprilie 1910, la 73 de ani. Cu el, Congregazia Saleziană trecuse de la 773 la 4000 de salezieni, de la 57 la 345 de case, de la 6 la 34 de inspectorii (provincii) în 33 de ţări. Sfântul Părinte Papa Paul al VI-leaîl declară fericit în 1972, spunând: „A făcut dintr-un izvor, un fluviu”.

 

Nr vizitatori: 1053880
Harta Site Politică de confidențialitate