Centrul Don Bosco România
Sfantul Dominic Savio

Sfântul Dominic Savio


     Dominic Savio s-a născut pe 2 aprilie 1842 la S. Giovanni di Riva, aproape de Chieri - Torino.

     Crescut într-o familie întărită de valorile creştine, încă de mic a reuşit să impresioneze datorită maturităţii sale umane şi spirituale. Dis-de-dimineaţă, indiferent de anotimp, aştepta parohul la uşa bisericii pentru a sluji ca ministrant la Sf. Liturghie. Era întotdeauna bucuros.
Luase viaţa în serios: la numai şapte ani, înainte de a face Prima Sf. Împărtăşanie – scrise într-un caiet micul său proiect de viaţă: "1. Mă voi spovedi şi mă voi Împărtăşi cât mai des. 2. Vreau să sfinţesc zilele de sărbătoare. 3. Prietenii mei cei mai buni vor fi Isus şi Maria. 4. Mai bine moartea decât păcatul".

     La vârsta de12 ani, merge la don Bosco şi îi cere să fie primit în internatul Oratoriului din Torino, deoarece dorea foarte mult să studieze pentru a deveni preot. Don Bosco, uimit, îi spuse: “Mi se pare că văd o stofă bună”. “Eu voi fi stofa: dumneavoastră croitorul!”, răspunse Dominic.

     Odată intrat în Oratoriu, îi cere lui don Bosco să-l ajute să "devină sfânt". Cuminte, întotdeauna senin şi bucuros, încearcă să înveţe cât mai bine, să-şi ajute colegii la teme, să-i înveţe Catehismul, să-i îngrijească pe cei bolnavi şi să împace certăreţii...

     Colegilor noi veniţi în Oratoriu, le spunea: "Să ştii că noi aici trăim sfinţenia prin faptul că suntem mereu bucuroşi!". Căutăm să evităm păcatul, căci este un mare duşman, care ne fură harul lui Dumnezeu şi pacea inimii".

     Fidel proiectului său de viaţă, susţinut de o intensă partecipare la Sf. Sacramente şi de o filială devoţiune către Sf. Fecioară Maria, bucuros chiar şi în sacrificii, fu înzestrat de Dumnezeu cu daruriminunate.

     Pe 8 decembrie 1854, a fost proclamată dogma neprihănitei zămisliri de către papa Pius al IX-lea; Dominic se consacră Mariei şi continuă să crească cu şi mai mult elan în sfinţenie. În 1856 înfiinţează cu prietenii din Oratoriu "Grupul Neprihănitei" (astăzi grupul Amicii lui Dominic Savio, ADS) pentru a creşte mai bine împreună.

     Mama Margareta îi spuse lui don Bosco: "Tu ai mulţi tineri buni, dar nici unul nu întrece sufletul lui Dominic Savio". Şi îi explică: "Îl văd cum se roagă, cum rămâne în biserică după ce ceilalţi pleacă; în fiecare zi renunţă la câteva minute din recreaţie pentru a face o visită la Preasfântul Sacrament... Stă în biserică precum un înger în Paradis".

     Moare la Mondonio pe 9 martie 1857. Don Bosco îi scrie viaţa,...plângea de fiecare dată când o recitea.

     Sărbătoarea lui se celebrează în fiecare an pe data de 6 mai. Papa Pius al XI-lea îl numi: “un mic, dar mai bine zis un mare gigant al Spiritului”. Este patronul mamelor ce aşteaptă un copil, iar prinmijlocirea sa, în fiecare an se înregistrează un număr surprinzător de haruri primite.

 

Nr vizitatori: 1071224
Harta Site Politică de confidențialitate