Centrul Don Bosco România
Servul lui Dumnezeu Stefano Sandor

Servul lui Dumnezeu Stefano Sandor

 

      S-a născut la Szolnok, în Ungaria, pe 26 noiembrie 1914, fiind primul dintre cei trei fraţi. Tatăl, Stefano Fekete, era muncitor la căile ferate, iar mama, Maria, era casnică. Învaţă în propriul oraş şi obţine diploma de tehnic-metalurgist; fiind stimat de colegi, mereu vesel şi bine educat; era pentru ei un “leader”, precum don Bosco pentru tinerii din Chieri. Îşi ajută fraţii să înveţe şi să se roage, dând el însuşi exemplu.
      În fiecare zi este ministrant în biserica franciscană primind Sf. Euharistie. Citind “Buletinul Salezian” îl cunoaşte pe don Bosco. Se simte imediat atras de carisma saleziană; se confruntă cu ghidul său spiritual şi le spune părinţilor că doreşte să intre în Congregaţia saleziană. Ei nu sunt de acord, ba chiar încearcă să-i schimbe părerea. Până la urmă Stefano reuşeşte să-i convingă, şi în 1936 este acceptat ca aspirant. Frecventează tipografia “Don Bosco” şi începe noviciatul pe care va trebui să-l întrerupă deoarece este chemat în război.
      Depune primele voturi pe 8 septembrie 1940. Predă cursuri profesionale de tipografie şi este director de Oratoriu, pe care-l conduce cu entuziasm şi competenţă. Este unul dintre primii care înfiinţează Mişcarea Tinerilor Muncitori Catolici. În 1942 este rechemat pe front unde obţine medalia de argint a valorii militare. Tranşeele erau pentru el un Oratoriu pe care, uneori îl anima în stil salezian, încurajându-şi colegii.
      La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial se implică în reconstruirea materială şi morală a societăţii, dedicându-se mai ales tinerilor celor mai săraci, pe care va încerca să-i înveţe o meserie. Pe 24 iulie 1946 depune voturile solemne devenind salezian coajutor. Când terminau studiile, elevii lui Stefano erau imediat angajaţi în cele mai bune tipografii din Budapesta.
     Încep persecuţiile şcolilor catolice, fiind astfel nevoite să-şi închidă porţile; el însă a continuat în ascuns, muncind uneori sub un nume fals într-o tipografie statală.
      În iulie 1952 a fost prins de securitate şi nu a mai fost văzut niciodată; pe 24 mai 2006 la Budapesta s-a început cauza sa de martiriu.

 

Nr vizitatori: 1071228
Harta Site Politică de confidențialitate