Centrul Don Bosco România
Cei 5 fericiti oratorieni martiri

Cei 5 fericiţi oratorieni martiri

      Pe 1 septembrie 1939 Hitler ocupă Polonia, începând astfel al doilea război mondial. Casa salesiană din Poznan pe strada Wroniecka este ocupată şi transformată într-un magazin pentru soldaţii nemţi. Tinerii continuă să se întâlnească în parcurile din afara oraşului şi în pădurile vecine. Se înfiinţară astfel numeroase asociaţii secrete.

      În septembrie 1940 Francesco Kesy şi alţi patru prieteni din oratoriu fură arestaţi cu acuza că aparţineau unei organizaţii ilegale. Fură duşi în temuta Fortăreaţă a VII-a lângă Poznan, unde fură torturaţi şi anchetaţi, după care transferaţi în diferite închisori; nu avură mereu norocul de a fi împreună. Readuşi la Poznan fură acuzaţi de înaltă trădare, procesaţi, şi condamnaţi la moarte.

      Fură martirizaţi la Dresda pe 24 august 1942. Trăiră închisoarea cu spirit de credinţă şi de spiritualitate salesiană. Se rugau mereu: Sf. Rozariu, novene către don Bosco către Maria Ajutorul Creştinilor, rugăciunea de dimineaţă şi de seară. Căutau să stea în contact cu proprile familii prin mesajele pe care deseori reuşeau să le trimită în secret. Îi încurajau pe cei de acasă şi cereau să se roage pentru ei. Când puteau, animau cu bucurie sărbătorile liturgice celebrate în celulă. Credinţa lor nu cedă nici o clipă. Fură mărturisitori credibili până la sfârşit.

      

Kesy Franciszek s-a născut la Berlin pe 13 noiembrie 1920. Familia se mută la Poznan pentru ca tatăl să poată munci acolo. Francesco era aspirant salezian la Lad. În timpul primului război mondial, neputând să înveţe, munci într-o fabrică. Timpul liber îl petrecea la Oratoriu, unde, bun prieten cu ceilalţi patru colegi, anima grupurile şi activităţile copiilor. Era sensibil, vesel, liniştit, simpatic, şi era mereu dispus să-i ajute pe ceilalţi. Aprope în fiecare zi primea Sf. Împărtăşanie, iar seara recita Sf. Rozariu. „La Wronki, deoarece era singur în celulă – scrie în mesajele trimise familiei – am avut timp să reflectez. Am promis că voi trăi diferit, aşa cum ne-a sfătuit don Bosco: să trăim plăcând Domnului şi Mamei Sale. […] Eu mă rog bunului Dumnezeu ca toate aceste suferinţe să mă atingă doar pe mine, nu şi pe voi”.

 

      

Edoardo Klinik s-a nascut la Bochum pe 21 iunie 1919, timid si linistit, devine mai vioi dupa ce intra în Oratoriu. Era un elev ordinat, ascultator si responsabil. Se deosebea pentru prin faptul ca era mereu implicat în multe activitati si dadea impresia de a fi cel mai serios si mai profund elev.

 

      

Jarogniew Wojciechowski s-a născut la Poznan pe 5 noiembrie 1922, era un meditativ, căuta să aprofundeze viziunea lucrurilor pentru a înţelege evenimentele. Era un animator în sensul cel mai bun al cuvântului. Se deosebea pentru starea de bună dispoziţie, sârguinţa în a face propriile datorii şi mărturisirea valorilor creştine.

 

      

Ceslao Józwiak s-a născut la Lazynie, pe 7 septembrie 1919, avea un carater un pic irascibil, dar spontan, plin de energie, stăpân de sine, gata de sacrificiu, coerent şi ascultător. Se observa faptul că aspira la perfecţiunea creştinească şi creştea în ea. Scrise despre el un coleg de închisoare: „Avea un bun caracter şi o inimă bună, avea sufletul ca un cristal. Mi-a mărturisit în secret o preocupare: să nu se păteze niciodată de nici o impuritate”.

 

      

Edoardo Kazmierski s-a născut la Poznan pe 1 octobrie 1919, se caracteriza prin sobrietate, prudenţă, bunătate. La Oratoriu îşi dezvoltă calităţile sale în ceea ce priveşte muzica. Viaţa religioasă respirată în familie şi la salezieni îl conduseră repede la maturitatea creştină. În perioada închisorii demonstră o iubire imensă pentru cei aflaţi în dificultate. Fu liber de orice sentiment de ură pentru persecutorii săi.

 

Nr vizitatori: 1053189
Harta Site Politică de confidențialitate