Centrul Don Bosco România


Abia terminasem de predicat despre nașterea Mariei și am vrut să cunosc părerea unei persoane care, după înfățișare, părea inteligentă. Mă acoperi de elogii că nu se mai sfârșeau:

- Predica dumneavoastră despre sufletele din Purgator a fost strălucitoare!

Și eu vorbisem despre măreția Mariei...

La Alfiano am vrut să cunosc părerea parohului, don Giuseppe Pelato, persoană cu o mare experiență și de o credință profundă.

- Spuneți-mi sincer, ce credeți despre predica mea?

- Foarte frumoasă, ordonată. Ați expus-o într-un limbaj adecvat și cu multe exemple extrase din Biblie. Continuând așa, veți deveni un predicator foarte căutat.

- Dar oamenii or fi înțeles?

- Puțini. A înțeles fratele meu preot, și alți câțiva.

- Și totuși erau meditații accesibile.

- Păreau accesibile pentru dumneavoastră dar, pentru ceilalți sunt prea elevate. A gândi atingând, în treacăt, idei din Biblie și evenimente din Istoria Bisericii e ceva frumos, dar lumea nu le urmărește.

- Și ce mă sfătuiți să fac?

- Trebuie să lăsați limbajul și stilul clasicilor; vorbiți în dialect sau chiar și în italiană, dacă e nevoie, dar într-un mod popular, popular, popular. În loc să faceți raționamente, istorisiți exemple, faceți comparații simple și practice. Amintiți-vă că lumea vă urmărește puțin și că adevărurile de credință trebuiesc expuse în modul cel mai simplu posibil.

Acest sfat părintesc mi-a folosit toată viața.

Păstrez încă, spre rușinea mea, acele prime discursuri. Când le iau în mână, nu văd altceva decât deșarta dorință de a fi “la modă”. Dumnezeu Cel Milostiv mi-a trimis acea prețioasă lecție care mi-a folosit la predici, la orele de catehism, la scrierea cărților.

Nr vizitatori: 1058817
Harta Site Politică de confidențialitate