Harta Site Login
Seria I
Seria II
Seria III
Seria IV
43 44

      La Valdocco aveam în sfârşit un loc stabil şi în regulă. M-am apucat, aşadar, cu toată bunăvoinţa să realizez acele iniţiative care trebuiau să creeze în Oratoriul nostru unitate de spirit, de acţiune, de administraţie.
      Pentru început am scris un Regulament. În el erau expuse cu simplitate lucrurile care se făceau deja în Oratoriu şi modul în care trebuiau să fie făcute. Acest Regulament a fost tipărit şi fiecare îl poate citi.
      Serviciul adus de acest mic Regulament a fost notabil: fiecare ştia ce trebuie să facă. Eu lăsam fiecăruia toată responsabilitatea însărcinării sale. Cu Regulamentul, fiecare ştia care îi erau responsabilităţile ce îi erau încredinţate.

      Iată condiţiile pentru acceptarea tinerilor în Oratoriu:
      “1. Scopul acestui Oratoriu fiind acela de a ţine tinerimea departe de lene şi de tovărăşiile rele, în special în zilele de sărbătoare, pot fi primiţi toţi, fără excepţie de rang sau de condiţie.
      2. Cu precădere, însă, sunt primiţi şi cultivaţi aceia care sunt săraci, mai părăsiţi şi mai neştiutori, pentru că ei au mai mare nevoie de asistenţă pentru a rămâne pe calea mântuirii veşnice.
      3. Se preferă vârsta de opt ani; sunt, de aceea, excluşi băieţaşii, ca aceia care provoacă dezordini, şi nu sunt în stare să înţeleagă ceea ce se predă.
      4. Nu contează dacă au handicapuri fizice; să nu aibă, însă, boli molipsitoare, sau care să provoace mari neplăceri colegilor; în aceste cazuri, unul singur i-ar putea îndepărta pe mulţi de Oratoriu.
      5. Să fie ocupaţi cu vreun meşteşug sau cu vreo meserie, pentru că lenea şi lipsa de ocupaţie atrag după ele toate viciile şi fac, deci, inutilă orice instruire religioasă. Cine nu are o slujbă, şi ar dori să muncească, se poate adresa Protectorilor şi va fi ajutat de aceştia.
      6. Intrând în acest Oratoriu, un tânăr trebuie să înţeleagă că acesta e un loc religios, în care scopul este de a deveni creştini buni şi cetăţeni oneşti; de aceea, e riguros interzis să se înjure, şi să se poarte discuţii contrare Sfintei Religii Catolice. Cine face asemenea greşeli va fi atenţionat părinteşte prima dată; dacă nu se va corecta, se va aduce la cunoştinţa directorului, care îl va da afară din Oratoriu.
      7. Pot fi primiţi şi tinerii vagabonzi, cu condiţia de a nu provoca scandaluri şi de a dovedi dorinţa de a avea un comportament mai bun.
      8. Nu se plăteşte nimic nici pentru a intra nici pentru a rămâne în Oratoriu. Cel care ar dori să se înscrie la vreo societate de economii, se poate înscrie la aceea de Ajutor Reciproc, ale cărei reguli sunt separate.
      9. Toţi sunt liberi să frecventeze Oratoriul dar toţi trebuie să fie supuşi dispoziţiilor responsabililor; să manifeste atitudinea cuvenită în recreaţie, în biserică şi în afara Oratoriului”.

Nr vizitatori: 811607