Harta Site Login
Seria I
Seria II
Seria III
Seria IV
43 44


      La 15 ani am intrat în şcoala publică din Castelnuovo aproape de Crăciunul anului 1830.
      Şcoala publică şi un nou învăţător au pus la grea încercare puţinul pe care îl învăţasem până în acea zi. Aproape că a trebuit să încep din nou gramatica italiană ca, apoi, să pot trece cu trudă la cea latină.
      La început mergeam de acasă la şcoală în fiecare dimineaţă şi în fiecare după-amiază făcând, dus şi întors, aproape douăzeci de kilometri pe zi.
      Dar, chiar la începutul iernii, acest ritm a devenit imposibil. Aşa am fost primit în gazdă la Giovanni Roberto, un om de treabă, de meserie croitor. Era şi un bun cântăreţ, amator de muzică laică şi religioasă. Având şi eu o voce bună, m-a învăţat puţină muzică. În câteva luni am reuşit să ajung în corul bisericii şi să cânt cu el cântece religioase.
      În timpul liber am început chiar să mă distrez cu acul şi foarfecele. După puţin timp eram expert în cusut nasturi, tivuri, în cusături simple şi duble. Am reuşit să mă perfecţionez şi în lucruri mai delicate: să tai stofa pentru a face haine, pantaloni, veste.
      Domnul Roberto, văzând progresele mele în domeniu, mi-a făcut o propunere serioasă: să devin croitor permanent în atelierul său. Dar planul meu era altul: vroiam să merg înainte cu studiile. Îmi plăcea să învăţ multe lucruri în timpul liber, dar toate eforturile mele erau îndreptate înspre obiectivul principal.

Nr vizitatori: 807902