Centrul Don Bosco România


La 15 ani am intrat în școala publică din Castelnuovo aproape de Crăciunul anului 1830.

Școala publică și un nou învățător au pus la grea încercare puținul pe care îl învățasem până în acea zi. Aproape că a trebuit să încep din nou gramatica italiană ca, apoi, să pot trece cu trudă la cea latină.

La început mergeam de acasă la școală în fiecare dimineață și în fiecare după-amiază făcând, dus și întors, aproape douăzeci de kilometri pe zi.

Dar, chiar la începutul iernii, acest ritm a devenit imposibil. Așa am fost primit în gazdă la Giovanni Roberto, un om de treabă, de meserie croitor. Era și un bun cântăreț, amator de muzică laică și religioasă. Având și eu o voce bună, m-a învățat puțină muzică. În câteva luni am reușit să ajung în corul bisericii și să cânt cu el cântece religioase.

În timpul liber am început chiar să mă distrez cu acul și foarfecele. După puțin timp eram expert în cusut nasturi, tivuri, în cusături simple și duble. Am reușit să mă perfecționez și în lucruri mai delicate: să tai stofa pentru a face haine, pantaloni, veste.

Domnul Roberto, văzând progresele mele în domeniu, mi-a făcut o propunere serioasă: să devin croitor permanent în atelierul său. Dar planul meu era altul: vroiam să merg înainte cu studiile. Îmi plăcea să învăț multe lucruri în timpul liber, dar toate eforturile mele erau îndreptate înspre obiectivul principal.

Nr vizitatori: 1058806
Harta Site Politică de confidențialitate