Centrul Don Bosco România


Între timp prietenia mea cu Luigi Comollo ajunsese foarte profundă. Vorbeam deschis despre tot ceea ce ni se putea întâmpla. Am vorbit și de posibilitatea morții unuia dintre noi.

Într-o zi, după ce am citit împreună un lung fragment din viața unui sfânt, mai în glumă mai în serios, unul dintre noi a zis:

- Ar fi frumos ca primul dintre noi care moare să vină să aducă celuilalt știri de dincolo.

După ce, în mai multe rânduri, am vorbit despre aceasta, am făcut un pact:

- Primul care moare, dacă Dumnezeu o va îngădui, va veni să-l înștiințeze pe celălalt dacă este mântuit. Nu mă gândeam că acesta era un lucru grav. L-am făcut cu o oarecare ușurință (n-aș sfătui pe nimeni să facă un așa pact). Totuși, în special în timpul ultimei boli a lui Luigi, l-am confirmat și reînnoit de mai multe ori. Mai mult, pot să spun că ultimele sale cuvinte, ultima privire au fost un fel de semnătură cu privire la acel pact. Mulți colegi cunoșteau lucrul acesta.

La scurt timp după aceasta s-a îmbolnăvit. A murit pe 2 aprilie 1839. În seara zilei următoare a fost îngropat cu mare întristare în biserica Sfântului Filippo.

Cei care cunoșteau pactul nostru erau nerăbdători să vadă cum o să se întâmple. Eu eram peste măsură de neliniștit. Speram că“știrea” pe care Luigi urma să mi-o transmită o să-mi potolească întristarea pe care mi-o provocase moartea lui.

Nr vizitatori: 1058804
Harta Site Politică de confidențialitate