Harta Site Login
Seria I
Seria II
Seria III
Seria IV
43 44


       Între timp prietenia mea cu Luigi Comollo ajunsese foarte profundă. Vorbeam deschis despre tot ceea ce ni se putea întâmpla. Am vorbit şi de posibilitatea morţii unuia dintre noi.
       Într-o zi, după ce am citit împreună un lung fragment din viaţa unui sfânt, mai în glumă mai în serios, unul dintre noi a zis:
       - Ar fi frumos ca primul dintre noi care moare să vină să aducă celuilalt ştiri de dincolo.
       După ce, în mai multe rânduri, am vorbit despre aceasta, am făcut un pact:
       - Primul care moare, dacă Dumnezeu o va îngădui, va veni să-l înştiinţeze pe celălalt dacă este mântuit. Nu mă gândeam că acesta era un lucru grav. L-am făcut cu o oarecare uşurinţă (n-aş sfătui pe nimeni să facă un aşa pact). Totuşi, în special în timpul ultimei boli a lui Luigi, l-am confirmat şi reînnoit de mai multe ori. Mai mult, pot să spun că ultimele sale cuvinte, ultima privire au fost un fel de semnătură cu privire la acel pact. Mulţi colegi cunoşteau lucrul acesta.
      La scurt timp după aceasta s-a îmbolnăvit. A murit pe 2 aprilie 1839. În seara zilei următoare a fost îngropat cu mare întristare în biserica Sfântului Filippo.
      Cei care cunoşteau pactul nostru erau nerăbdători să vadă cum o să se întâmple. Eu eram peste măsură de neliniştit. Speram că“ştirea” pe care Luigi urma să mi-o transmită o să-mi potolească întristarea pe care mi-o provocase moartea lui.

Nr vizitatori: 811863