Harta Site Login
Seria I
Seria II
Seria III
Seria IV
43 44


       În afară de studiile de filosofie şi de teologie, exista o preocupare deosebită pentru viaţa religioasă. În fiecare dimineaţă liturghia era însoţită de meditaţie şi de recitarea Rozariului. La masă era mereu linişte: se asculta lectura “Istoria Bisericii” de Bercastel. Spovada era o dată la două săptămâni. Cine voia putea să se spovedească în fiecare sâmbătă.
       Împărtăşania se putea primi doar duminica şi în celelalte sărbători. Dacă cineva voia să se apropie de Sfânta Euharistie în timpul săptămânii, se făcea vinovat de “neascultare”: dar în timp ce ceilalţi coborau pentru micul dejun, eu intram pe furiş în biserica Sfântului Filip; după ce primeam Împărtăşania, puteam să-i ajung din urmă pe ceilalţi în timp ce intrau în şcoală şi în clasă. Această “mişcare” era interzisă prin regulament. Superiorii, care vedeau foarte bine ce se întâmpla, nu spuneau nimic. Aprobau în tăcere.
       Folosind acest procedeu curios, am putut să mă împărtăşesc de foarte multe ori. Şi pot spune că aceasta a fost cea mai eficace hrană a vocaţiei mele.
       Această particularitate a vieţii seminariale, pe care o consider negativă, a fost ştearsă de arhiepiscopul Gastaldi. Seminariştii, dacă se simt pregătiţi, pot să primească Euharistia zilnic.

Nr vizitatori: 807902